ZEUTHEN, FR. LUDOV. BANG.

D Notione Modestiæ imprimis Philosophicæ [i.e. Om begrebet beskedenhed og særligt den filosofiske]. Dissertatio quam honoribus magisterii Artium rite obtinendis. respondente ornatissimo Johanne Martensen.

Hauniæ, J.D. Qvist, 1833. 8vo. Som udkommet uden omslag. Med orig. ryg. 80 pp. Første og sidste blad brunet.


Den sjældne originaludgave af Zeuthens magisterafhandling (det, der senere kaldes doktorgraden), i hvilken han som en af de første i Danmark opponerer mod Hegel og lægger sig ud med Heiberg.
I sin hér berømte afhandling for den filosofiske magistergrad anklager Zeuthen Hegel og hegelianismen (med Heiberg i spidsen herhjemme) for at lade tænkningen være filosofiens eneste redskab og for ikke at tage udgangspunkt i religionen, hvis begreber, trossandheder og overensstemmelse med andre former for viden han anså for filosofiens sande opgave at undersøge. Afhandlingen affødte en skarp kritik fra Heiberg, som affejede Zeuthens indvendinger og fraskrev ham hans filosofiske evner og viden. Ikke desto mindre kom Zeuthens tidlige indvendinger med Hegel til at spille en stor rolle i udviklingen af den danske anti-Hegelianisme.

Order-nr.: 41870


DKK 1.000,00