HAUEN, JENS VON

Et lidet orthographisk Lexicon Eller Ord=Bog Hvorudi korteligen handles I.) Om Skrive=rigtigheden og de feyl; som derimod begaaes II.) Om Eens=lydende ords skrive=maade og bemærkelse: item hvordan de gemeenligen ud=siges med de ord, som kommer deraf: samt de mænds, qvinders, øers, byers, floders og andre mærkværdige tings navne, som haver lige lyd med disse Danske ord. Alle elskere af det Danske sprog til fornøyelse, og den studerende ungdom til nytte

Kjøbenhavn, Johan Christoph Groth, 1741.

4to. Samtidigt hellæder bind med fem ophøjede bind på ryg. Med forgyldt tekst og ornamentik på ryg. Kapitæler og permer med slitage. Indvendig pæn og ren. (8), 200, (1) pp.


Originaludgaven af Niels von Hauen hovedværk hvormed han påbegyndte den "den ortografiske fejde" med Th. Clitau

"(Niels von Haven) gjorde sit navn kendt ved udgivelsen af Et lidet orthographisk Lexicon eller Ord-Bog, 1741, ikke mindst fordi dette leksikon gav anledning til "den ortografiske fejde" mellem v.H. og Th. Clitau og som derpå foranledigede J. P. Høysgaards første skrift. Bogen indeholder et forslag om afskaffelse af store bogstaver undtagen ved egennavne, og af verbernes flertalsformer. Samtidig er den et interessant forsøg på at sammenstille homonymer, enslydende, men forskelligt stavede ord. Det er ikke helt vellykket, men det giver ved sine sammenstillinger, tit også ved direkte oplysninger, sproghistorisk værdifuld besked om rigsmålsudtalen i Odense omkr. 1750, ligesom det indeholder en stor del ordsprog og talemåder." (Den Store Danske Encyklopædi).

Bibl.Dan. IV, 69.

Order-nr.: 57296


DKK 1.800,00