PAULLI, SIMON - FIRST DANISH ILLUSTRATED HERBAL.

Flora Danica Det er: Dansk Vrtebog: Vdi huilcken, efter hans Kongl: Mayst... høylofligst Ihukommelse Christiani IV....skriftlig Befalning til Facultatem Medicam, udi det Kongelig Universiteet Kiøbenhafn, icke alleeniste Vrternes Historiske Beskrifvelse, Kraftyer oc Virckninger, med zijrligste Figurer andragis: Men endocsaa Lægedomme til alle Siugdomme gafnlige, korteligen oc klarligen antegnis: Saa at den er baade en Vrtebog oc Lægebog.

Kiøbenhafn, Melchiore Martzan, (1647-) 1648.

4to. (19,2x14,5 cm.). Senere helldrbd. med rig rygforgyldning (fra ca 1850). Med en krakelering i midten af ryggen der er repareret, ligesom kapitæler og false. Kobberstukket portræt af Paulli (efter Karel van Mander), kobberstukket titelblad afbildende gudinden Flora siddende i en portal hvorigennem der er udsigt til byens tårne (disse to kobbere tæt beskåret i ene margin og opklæbet). De 4 deltitelblade med de såkaldte årstidkobbere mangler. (36),(786 (= fol 1-393)),(94) pp. samt 376 helsides træsnit af planter på 188 blade. De 4 deltitelblade som hører til billeddelen er tilstede.Til slut kolofonbladet med Plantin's helsides træskårne bogtrykkermærke. Billeddelen har tilskrifter i gl. hånd med danske navne og undertiden anføres deres brug. Marginalnoterne er her tæt beskåret ved ombindingen. Trykt på svært papir, eksemplaret er i god stand med kun lette brugsspor. Registerbladene (94) omfatter 4 registre, 3 sprogregistre (latin, tysk, dansk) og et "sygdomsregister".


Den sjældne originaludgave af det første danske Herbarium, der som titelbladet angiver både skulle tjene som en botanik, men også som en lægebog. Bogen er et af 16oo-tallets finest udstyrede danske værker. I et brev dateret 1645 opfordrer Christian IV Collegium Medicum til at forfatte et værk, som skulle indeholde allehånde råd mod sygdomme, og oplysning om, hvor folk kunne finde urterne således at de uden de store omkostninger kunne kurere sig selv når sygdom opstod. Kollegiet overdrog opgaven hermed til Simon Paulli. En af grundene til, at bogen kom i et så fint udstyr er, at forlæggeren Balthasar Moret fra Plantin-trykkeriet i Antwerpen overlod de af ham ejede botaniske træsnit, som tidligere havde været anvendt i Tabermontanus' værker, til bogens illustrationsdel. Da teksten i vid udstrækning bygger på Dodonæus' værk, er kun 224 af de 380 arter som beskrives, danske. - Nissen BBI: 1497. - Birkelund: 50. - Bibl. Danica II:188.

Order-nr.: 35404


DKK 12.500,00