BRORSON, HANS ADOLPH.

Troens Rare Klenodie i nogle Aandelige Sange fremstillet.

Kiøbenhavn, Frantz Chr. Mumme, (1752 ?) Samtidigt hellæderbind. Forgyldt skindtitel. Ryg med lettere brugsspor. Rester af 2 lukkestroppe. Kobberstukket portræt af Brorson (Bernigeroth), kobberstukket titelblad. (6),561,(9) pp. I gl. hånd er tilføjet en del marginalnoter, særligt med oplysning om melodiernes ophav. Rent velbevaret eksemplar.


Bibl.Danica I:344. Antageligt 1752-udgaven, den første som bogtrykker Mumme forsyner med et kobberstukket portræt af Brorson. Mummes udgave foreligger både med et kobberstukket og et bogtrykt titelblad med samme datering - det tilbudte eksemplar har kobberstukket titelblad.
Mange af Brorsons salmer udkom først i småhefter og mindre samlinger, indtil han selv beslutter sig for at lade dem udkomme samlet under titlen "Troens Rare Klenodie" - en titel, der senere er blevet ensbetydende med dansk pietistisk digtning såvelsom dansk poesi i det 18. århundrede. Dette monument inden for dansk poesi udkom første gang i 1739, hvorpå fulgte endnu seks nye udgaver i det 18. århundrede, hvilket vidner om hvor yndede disse nu så folkekære salmer allerede dengang var i både Danmark og Norge. Først i det 19. århundrede fik Brorson dog den vide berømmelse, som han fortjente, og med genopdagelsen af ham (af bl.a. Rahbek) i 1830'erne, placeres hans hovedværk "Troens Rare Klenodie" for alvor blandt de væsentligste værker i dansk (og norsk) digtning, og inden for ca. 20 år (1834-55) udkommer der ikke mindre end 8 udgaver af værket, i Christiania, København og Horsens. " han havde sat sig et Maal - og han naaede det - "at Psalmerne kan klinge i hver Mands Hus og Bo", som Rudelbach siger." (Hansen, Dansk Litteraturhistorie II: 173), - og hvem kender f.eks ikke "Op, al den Ting, som Gud har gjort" eller "Den yndigste Rose er funden"?

Order-nr.: 57322


DKK 7.500,00