BLICHER, S.S. (STEEN STEENSEN) og J.M. ELMENHOFF (UDG.).

Nordlyset. Et Maanedsskrivt, udgivet af S.S. Blicher og J.M. Elmenhoff. Iste-XIIte Bind. (Alt som udkom).

Randers, Elmenhoff, 1827-29.

Indbundet i 12 ensartede lidt senere hldrbd. Rig rygforgyldning, forgyldte skindtitler. Første hefte i første bind er på skrivepapir og lidt afvigende i størrelse hvorfor nederste margin er formeret med ca. 1 cm. og her er også et blad repareret for en mindre rift med tab af enkelte bogstaver i de sidste 8 linier. Her og der med lidt spredte brunpletter, men et ganske velbevaret eksemplar. De fleste bind har Einar Christiansens exlibris.


Originaltrykket af "Nordlyset" i komplet stand og af største sjældenhed. Det meste af tidsskriftets indhold blev leveret af Blicher selv, og det er heri at nogle af Blichers store og vigtigste noveller er udkommet, så som "Jøderne paa Hald", "Præsten i Vejlbye", "Hosekræmmeren", "Hvor forandret", "Røverstuen", "Sildig Opvaagnen", "Kjeltringeliv", oversættelsen af Goldsmiths "Præsten i Wakefield" samt en lang række andre fortællinger og artikler. Det er her i Nordlysperioden, at Blicher for alvor finder sin fortælleform og stil.
Bertelsen, 12. - Bibliografi over indholdet i "Nordlyset" se S. Sørensen: "Nordlys-Perioden i Blichers Digtning, pp. 161-68.

Order-nr.: 57374


3350.13